GELI OBRE LA GESTIÓ DE LA SALUT PÚBLICA ALS AJUNTAMENTS

Marina Geli
La consellera preveu una política sanitària pròxima al ciutad
ÀNGELS GALLARDO
BARCELONA

La consellera de Salut, Marina Geli, va exposar ahir les raons per les quals el departament que dirigeix es descentralitzarà en 33 territoris, encapçalats pels ajuntaments amb més població, que traçaran les línies mestres de la seva política de salut pública.

"Volem exercir el poder de forma cooperativa, amb la participació d'ajuntaments i ciutadans, cosa que no vol dir amb debilitat o desentenent-nos del finançament", va dir Geli, en un acte celebrat a CosmoCaixa, que va ser presentat per Antonio Franco, director d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, al qual van assistir un centenar de gestors sanitaris.

GESTIÓ PRÓXIMA

"Hem d'aplicar una gestió pròxima al ciutadà i compartir amb ell valors, objectius i responsabilitats", va afegir Geli, que entén aquesta nova filosofia de govern, sorgit de les necessitats locals, com a requisit imprescindible perquè la societat globalitzada sigui eficaç.

Amb aquest mateix argument, la consellera va demanar que des del Govern central s'entengui que cada comunitat autònoma necessita un finançament sanitari específic i diferent. "I ho dic per raons de governabilitat i no identitàries o nacionalistes --va advertir--, encara que aquestes són les que més se senten i les que més ens fan perdre credibilitat en el conjunt de l'Estat".

Va reconèixer que la despesa sanitària per habitant és "baixa" a Catalunya, en comparació amb països de la seva envergadura, però va insistir que, si la Generalitat "no es carrega de raons" i les exposa de forma convincent, no obtindrà allò que li correspon. "Necessitem un Estat fort però cooperatiu, un republicanisme cívic, una democràcia participativa amb una sanitat descentralitzada --va afegir--. Necessitem més recursos, però més ben governats".

Comparteix