SIGNIFICAT I PRINCIPIS BÀSICS DE LA COLLA DE DIABLES D'ARENYS

La Colla de diables Socarrimats pretén recollir la influència de les diferents tipologies de balls de diables i balls parlats de les manifestacions teatrals medievals que vénen d’antic i són grans referents, i alhora d’aquells correfocs o espectacles pirotècnics amb sinergia entre el públic participant i els diables o éssers imaginaris i mitològics que s’hi representen. Sabedors de que, a Arenys de Mar és pràcticament desapareguda aquesta tipologia de representació festiva pròpia a dia d’avui, pretenem bastir de forma atractiva i moderna un nou format de festa, que sigui hereva de les velles belles tradicions.

La Colla de diables Socarrimats s’adscriu a les següents característiques:

1. Som una colla de foc, sense rangs ni distinció entre personatges integrants, amb un model obert i adaptatiu. No és gens estricte, ni limita la seva participació individual o col·lectiva als correfocs, balls de diables o balls parlats.

2. No reneguem d’incorporar personatges tradicionals o elements festius en els nostres actes, com pot ser: bestiari de foc (dracs, mules,...), figures mitològiques (Llucifer i Diablesa), o personatges rescatats de l’imaginari popular i/o literatura arenyenca (per exemple del llibre ‘Abans de l’alba, de Lluís Ferran de Pol).

3. Existirà ús de vestits patronats o significativament semblants, de propietat individual de cada soci, ús de tabals patronats o significativament semblants, ús d’un vestuari comú i normatiu per a tots els diables i tabalers. Quan es refereixi a vestuari referent a personatges propis de la Colla, aquest serà Patrimoni Material de la pròpia Colla de diables a protegir i cuidar per aquesta.

4. En relació al punt 2; si fent recerca històrica s’aconsegueix trobar algun tipus de ball de diables, bestiari, Element Festiu o qualsevol altre esdeveniment que pugui repercutir en incorporar-ho a l’imaginari i actes de la Colla de diables d’Arenys de Mar, es procedirà a preservar-ho i incorporar-ho als esdeveniments de la Colla; se n’haurà de fer un marc normatiu especial que pot estar recollit en el Reglament de Règim Intern que estableixi l’Assemblea General a petició de la Junta Directiva o un Grup de Treball creat per aquesta ocasió. Pactar amb l’Ajuntament per obtenir el seu suport en la conservació del Patrimoni.

5. En relació al punt 1; cada soci es responsabilitzarà de preservarà la seva roba ignífuga amb bones condicions per poder participar en els correfocs i espectacles amb pirotècnia; El vestuari consistirà de calçat tradicional (espardenyes), maces de fusta, caputxa negra estil bufó, mono ignífug color vermell, i guants de pell adequats per manipular i usar la pirotècnia.

6. En relació al punt 4; serà responsabilitat de l’entitat el manteniment dels element festius que tingui la pròpia Colla, tal com pot ser els ceptres (o ceptrots) històrics de l’entitat o els tabals que vagi adquirin.

7. En relació al punt 1; es prioritzarà la col·laboració, coaprenentatge, participació i invitació en els dies més rellevants del calendari de la Colla, a aquelles associacions de cultura popular que comparteixin aquesta mateixa visió i autodefinició o que en el seu defecte, ens ajudin a la Colla a portar-ho a terme.

8. Es prestarà especial atenció i cura a la difusió i comunicació d’aquest fet i del seu significat històric i patrimonial.

9. En relació al punt 1, al punt 2 i sobretot al punt 3; s’establiran unes pautes de conducta segons actuació i unes pautes de vestuari comunes a tots i totes les participants de la Colla de diables que permeti la participació de forma còmoda i per a garantir la seguretat als actes, de gent amb diversitat funcional tan com a públic com a membres actius.

Per tal de garantir dites característiques, la Colla de diables Socarrimats garanteix la possibilitat de:

1. Adaptar el model d’acompanyament musical tradicional (tabals tradicionals amb toc de foc tradicional) per un acompanyament musical no tradicional, que inclogui caixes, timbals de gralla, redoblants, bombos, “zurdos”, “repeniques”, tamborins, cuiques, cascavells, xiulets, agogós, plats i/o panderetes, entre d’altres.

2. Incloure figures no tradicionals com ara empassafocs, malabars, xanques, etc.

3. Adaptar l’estil comú de la roba i el calçat per permetre la diversitat funcional als actes de la Colla.

4. Treballar conjuntament amb entitats de cultura popular i socials per garantir els objectius de la Colla.

Comparteix