María Sánchez Carrillo, arenyenca de l'any 2004

L´Associació d´Informadors d´Arenys (l´AIA) comunica que després de l´habitual votació realitzada entre 50 persones d´Arenys de Mar, 25 homes i 25 dones, María Sánchez Carrillo ha estat proclamada Arenyenca del 2004 perquè durant l´any passat es va veure obligada, per una malaltia, a deixar la presidència de l´Associació de Dones per a la Igualtat d´Arenys de Mar, que ella va fundar tres anys abans. Aquesta entitat plenament consolidada dóna suport a les dones que pateixen maltractaments, acompanyant-les i protegint-les.

Sánchez Carrillo té 60 anys i en fa sis que viu a Arenys de Mar amb el seu company. Va néixer a Badalona, filla d'immigrants murcians, té set germans. El seu pare va ser militant de la FAI i va estar exiliat a França. Ell va ser qui la va marcar ideològicament. "Ho porto a la sang", admet. María Sánchez Carrillo va viure durant molts anys a Santa Coloma de Gramenet. Té dues filles i dues netes. Actualment, la seva malaltia li impedeix treballar. Professionalment és auxiliar de geriatria, però al llarg de la seva vida ha estat planxadora, dependenta i va regentar una botiga d´ultramarins. “Cuidar els avis era la meva vida”, explica.

Va arribar a Arenys empesa pels alts preus dels pisos a l´entorn de Barcelona i “ara no canvio Arenys per res”, assegura. Des del principi es va integrar a la vida arenyenca. És secretària de la dona de la secció local del PSC. És una històrica militant socialista. Des de fa 32 anys que ha actuat políticament, primer des de la clandestinitat, “imprimint octavetes amb las xurreres”, recorda Sánchez que és com anomenaven a les petites impressores altrament conegudes com a vietnamites.

Va participar en el moviment veïnal durant els anys setanta i vuitanta, creant les associacions de veïns i de dones del barri Oliveres de Santa Coloma. La seva lluita la va portar a participar en nombroses manifestacions per aconseguir els serveis bàsics per al barri o la millora dels seus habitatges. "D'aquesta manera, vàrem fer que els homes sortissin dels bars", explica. L'activisme la va portar a establir una relació personal d'amistat amb Manuela de Madre, exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i actual vicepresidenta del PSC.

Des de la seva arribada a Arenys, la seva inquietud per ajudar la va moure a crear l'associació de dones al poble. Va començar agrupant dones del seu entorn familiar fins que va conèixer Teresa Verdura amb qui va donar l'impuls definitiu a l'associació. Sobre el maltractament a les dones, María Sánchez afirma que "la realitat és més gran del que ens pensem. La gent que aparenta més és la que està pitjor".

Diu que l'associació defensa tant dones com homes i vol deslligar la seva afiliació política a l'objectiu de l'entitat. Actualment, María Sánchez Carrillo continua vinculada a l'associació de dones, igual que la seva filla, però la seva malaltia li impedeix dedicar-s'hi tant com abans.

María Sánchez Carrillo és la cinquena arenyenca de l'any proclamada per l'Associació d'Informadors d'Arenys (l'AIA) a partir de la consulta popular. Els anteriors arenyencs de l'any han estat Belisari Gonzàlez (2000), Rosa Nicolau (2001), Carles Pérez (2002) i Joan Dulsat (2003).

Arenys de Mar, 13 de març de 2005

Comparteix