Sònia Borrell, premi de la Fundació per la Investigació sobre la Tuberculosi Suïssa 2014

L'arenyenca, Sònia Borrell, ha guanyat el Premi de la Fundació per la Investigació sobre la Tuberculosi Suïssa 2014 pel seu treball sobre els mecanismes de resistència a múltiples fàrmacs dels microbacteris que provoquen aquesta la malaltia. El guardó l'ha aconseguit després de treballar intensament en aquesta investigació en un laboratori suís, especialment els darrers 2 anys.

La investigació que ha fet Sònia Borrell tenia per objectiu estudiar l'existència d'organismes resistents als medicaments que posen en perill l'èxit del tractament de la tuberculosi. I és que, fins fa poc, no se sabia molt sobre la virulència dels bacteris resistents a múltiples antibiòtics. Això és el que ha estudiat Sònia Borrell i un equip de 10 persones. En concret, van trobar que dues mutacions de resistència a fàrmacs afavoreixen la supervivència bacteriana i poden augmentar la propagació de la tuberculosi.

A més, aquest estudi es va comprovar a Sudàfrica, on el nivell de tuberculosi és més agressiu que altres països. De fet, la idea és seguir treballant-hi i per això l'equip anirà a Rússia on s'ha detectat que també hi ha un nivell alt de la malaltia. Sònia Borrell ha posat en relleu la inversió científica que fa el govern de Suïssa. Laboratoris com el que ella treballa reben una ajuda econòmica important d'institucions públiques del país, així com també privades, de la Comunitat Europea i, fins i tot, beques americanes. Borrell ha lamentat que no passi el mateix al nostre país.

Cal destacar que la investigació ha estat publicada a la revista 'Evolution, Medicine and Public Health'. El premi es concedirà oficialment el proper 9 de maig en un acte en el que Sònia Borrell també farà una conferència per donar-ne tots els detalls.

Font: Ràdio Arenys

Comparteix