Poesia i poetesses amb Big Mama Montse

En el marc dels actes del Dia Internacional per a l' eliminació de la violència envers les dones, Big Mama Montse oferirà el concert 'Alabatre Blues'.
L'actuació començarà a les 20 hores del vespre, al Teatre Principal.
Una activitat totalment gratuïta.

Hem pogut parlar amb la cantant i conèixer una mica més els detalls, les lletres, els poemes i les intencions que hi ha darrere d'aquest concert.

- 'Alabatre Blues' és un recital amb nom de dona. Com neix la idea de treballar-hi?
Pels volts de l'any 2000 vaig voler compilar un recull de poesia per musicar-la, per fer un treball personal i extreure'n ensenyances. El vaig titular "De l'amor i altres variacions de pell" i els textos proposaven un itinerari que arrencava en l'amor i acabava en la mort i la redempció a través de l'art. Hi vaig esmerçar uns quatre anys.
En el recull hi ha poetes que han escrit en diverses llengües (català, castellà, francès i anglès) i curiosament no havia escollit cap poema de cap dona. Quan em vaig adonar d'això em vaig preguntar el per què... i vaig voler saber si hi havia dones poetes amb nivell que haguessin quedat arraconades o bé que jo no les conegués per ignorant. Vaig començar a indagar a les llibreries constatant que hi havia moltes poetes creatives, de gran talent, de les que podria aprendre molt. I vaig decidir fer un recull amb els seus poemes i musicar-lo, que portaria per títol Alabatre Blues.

- Poesia feta per poetesses, com selecciona les autores i els poemes?
Vaig començar la selecció musicant poemes dels primers llibres que vaig adquirir i volent-ne conèixer les autores, quan això era possible. Al principi em feia molta vergonya molestar-les, però vaig sorprendre'm quan s'alegraven molt de la meva iniciativa i m'obrien els braços i la seva saviesa. I d'una poeta o poetessa vaig anar a parar a l'altra i etc... Gràcies a aquest "desvergonyiment" he fet molt bones amistats i he viscut moments de gran intensitat.

- Algunes dones són poc conegudes, cal vindicar les escriptores (en tots el gèneres)?
Sí, crec que cal vindicar tothom que te talent i que, per la circumstància que sigui, ha quedat menystingut, però això implica dedicació i molta generositat... i també és difícil que es produeixi. Com a consell, puc dir que val molt la pena.

- Quan temps hi va treballar?
El recull ha anat creixent fins no fa pas massa temps, perquè sempre hi ha poetes que s'hi poden afegir, com per exemple la Felícia Fuster, que l'he descoberta no fa pas massa i que la trobo excepcional. Podria dir que el recull encara és viu i obert...

- Big Mama Montse es mou en un món, tècnicament, d'homes. Això vol dir més esforç, més feina, més veu per ser escoltada...
Sortosament també he de dir que els homes amb els que treballo tenen molta paciència amb mi, ja, ja!! Perquè si que n'hi ha de feina, si. I quan es vol dur a terme un projecte en el qual s'hi creu i s'hi somnia, i has d'esforçar-t'hi per tots, encara és més carregós. Això m'ho he trobat molt en el passat... Potser apuntaria que ara estem portant als escenaris un concert a duo amb l'amiga pianista Sister Marion, que és Presidenta de la Societat de Blues de Barcelona, en el que bastim un espectacle on la veu de les Dames del Blues Clàssic hi és ben present. Anem de vindicació en vindicació, ja, ja. Costa però també cal dir que si no ens ho passéssim bé potser no ho faríem...

- A les dones, què ens queda per fer?
Suposo que tantes coses com es puguin imaginar...

Recordeu, el concert serà a les 20 hores del vespre, al Teatre Principal.
Entrada gratuïta.

Comparteix