El 22 d'Abril DEL 2004 , va tenir lloc la taula rodona sobre violència domèstica.
Els objectius n'eren dos :
1.Sensibilitzar sobre el problema. De manera general i en particular a la nostra zona.
2.Informar del que podem fer quan es presenten aquests problemes. De quins recursos disposem i quins son els professionals que hi intervenen.
Teresa Verdura i Anglada en representació de l'Associació moderà la taula i va iniciar el tema fent esment a un article del diari El Pais del diumenge 18 d'Abril del 2004 de la Catedràtica de Comunicació de la UAB Amparo Moreno Sardà.
En el seu article aquesta Dra. explica que s'ha de pensar en clau de Violència Viril i que molts d'aquests problemes que apareixen avui, gràcies als mitjans de comunicació,són producte d'una educació en els valors de la desigualtat de gènere. Que les reaccions violentes no es poden atribuir a patologies individuals, sinó a una educació basada en aquest model de masculinitat socialment superior. Per tant, la resolució d'aquest problema s'haurà d'enfocar des de l´òptica d´educar en la igualtat des de tots els àmbits : la familía, l'exercit, la religió, l'escola, els mitjans de comunicació...
i que no existeixen diferències ni per sexe, edat, raça, religió, llèngüa.
La Sra. Montse Altés,psicològa de l'Ajuntament, va centrar el tema, explicant en què consisteix la violència domèstica. Explicant les diferències entre la violència física, psicològica, ambiental....
La Dra. Amèlia Quilez,metgessa i coordinadora del Centre d'Assistència Primària d'Arenys, va explicar com des d'el CAP s'atenen a les persones víctimes de maltractaments i quins són els casos mès freqüents.
La Sra. Eli Martinez, Mossa d'Esquadra de la Caserna ubicada al nostre poble i en concret de l'oficina d'Atenció a la víctima, va explicar quin és el seu protocol de funcionament i com des d'aquest àmbit poden ajudar a les persones que es trobin en aquesta situació. Va emfatitzar que a més de les dones s'han detectat maltractaments en el ancians i en els nens.Va presentar xifres de com està la situació en el nostre entorn més inmediat i francament ens vàrem quedar molt sorpresos per l'elevada incidència.
La Jutge Sra. Sánchez, explicà quin és avui la situació legal, com es troba la Llei i com des del Jutjat treballen.
El Sr. Ruiz de Molina,fiscal, va exposar amb molta claredat cap a on s'encamina la situació dels maltractadors i com s'esforcen per controlar i ajudar a les dones víctimes de la violència domèstica.
El Sr. Marc Solé, en representació dels Serveis Socials de l'Ajuntament també va exposar quin es el seu protocol de funcionament i de quina manera treballen per ajudar a fer front a aquest problema tot i que si no existeix un ajut de recursos per a les dones maltractades, dificilment elles poden começar una nova vida, lluny del seu maltratador.
En el debat va quedar clar que si la Llei no millora (i sembla que ho farà en breu) i no s'aporten més recursos pressupostaris i efectius policials, la llei aprovada el 31 de Juliol i que regula l'ordre de protecció a les dones maltractades té dificil aplicació. Pel que va d'any, 16 dones han mort ja en mans de les seves parelles o exparelles i aquestes són les que coneixem, n'hi ha moltes d'altres que ni tant sols han presentat denúncia i que pateixen en silenci aquesta xacra.
Sembla que en breu s'aprobarà la Llei Integral de Violència de Gènere.
Els assistents vàren seguir amb interés i participació totes aquestes reflexions i constatacions.