Donar llet materna per salvar vides

El Banc de Llet Materna de Catalunya ja ha complert tres anys d'activitat, amb unes dades molt positives però que cal mantenir. En aquest temps, han pogut ajudar a 450 nadons gràcies a les donacions de més de 800 mares, que han aconseguit uns 2.600 litres.

Una d'elles és la Sonia Sialo, que després que la seva filla Yaiza necessités llet de banc, va decidir convertir-se en donant.

"Vaig prendre la decisió molt ràpidament perquè, en els gairebé tres mesos que vam passar a l'hospital, he tingut moltes mares al costat i he vist els problemes dels seus bebès i la necessitat de la llet materna", assegura.

La seva filla va prendre llet durant dos dies perquè va néixer amb tan sols 30 setmanes i 750 grams de pes, el que la feia un nadó prematur d'alt risc, i ella encara no podia alletar-la.

"Em va tranquil·litzar molt quan em van explicar de l'existència del banc perquè la meva major preocupació era saber com la podrien alimentar", confessa la Sonia.

Un procés senzill i còmode

Per ser donant, només cal fer-se una analítica de sang i guardar la llet sobrant al congelador. És el propi banc qui proporciona un tirallet i els recipients, que recull un missatger quan la mare els avisa.

La llet materna proporciona unes propietats que la llet de fórmula encara no ha aconseguit emular. Segons explica Gemma Valeta, directora del Banc de Llet Materna, "és el millor aliment que pot rebre un nadó perquè reforça el sistema immunològic de tot el sistema digestiu, cosa que preveu malalties intestinals i d'infecció".

El Banc de Llet Materna necessita constantment donants, perquè tenen una rotació molt elevada. "Necessitem que les mares que alleten al seu nadó ens coneguin perquè la donant dóna entre 3 i 6 mesos", relata Valeta.

Actualment hi ha una cinquantena de mares que són donants actives i la Sonia anima a altres dones a prendre la iniciativa. "Invito a que truquin i ho provin perquè és molt còmode i no han de preocupar-se, la llet no s'acaba: com més en traiem, més en surt", demana.

Diari ARA: http://www.ara.cat/barcelona/Donar-llet-materna-salvar-vides_0_122507760...

Banc de Llet Materna de Catalunya: http://www.bancsang.net/banc-llet-materna/

Comparteix