Federació de Teatres Amateur de Catalunya

Logotip de la Coordinadora del Maresme
La Coordinadora del Maresme

No és gens difícil parlar de teatre amateur al Maresme.

Aquesta tradició tan arrelada als pobles de la nostra comarca, aquests molts anys d'experiència i aquest saber fer, sempre han estat acompanyats per un munt de gent a qui agrada el teatre com a fet cultural i, al mateix temps, com a activitat dipositària de les seves hores d'esbargiment.

Així, la Coordinadora del Maresme , integrada dins la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya , va ser creada el dia dos de juny de 2000 per set entitats totes elles federades. Ja des del seu inici va unir grups de poblacions de l'alt i el baix Maresme la majoria de les quals, fins aquell moment, no havien mantingut cap tipus de lligam. En aquests moments el nombre de grups que pertanyen a la coordinadora ja és de dotze.

La Coordinadora es reuneix mensualment; aquestes reunions es celebren de forma itinerant entre tots els pobles que hi tenen un representant. D'aquesta manera tots coneixen les sales i les entitats i, fins i tot, les poblacions dels grups que pertanyen a la coordinadora, facilitant com a punt important, el coneixement entre persones, entitats i pobles amb l'enriquiment cultural i personal per a tots els implicats que un fet com aquest comporta. Des del seu inici, ja es va anomenar un president, un secretari i un tresorer els quals són els encarregats de tirar endavant les tasques que com a Coordinadora s'han endegat. Així mateix, el president i el secretari en són els seus representants a la junta directiva de la Federació.

Donat l'elevat nombre de representacions efectuades durant la temporada per tota la comarca i la llarga tradició en la organització de concursos que tan identifiquen l'alt Maresme, la coordinadora va decidir crear un calendari mensual per tal de donar a conèixer a la resta de grups totes les seves activitats.

Ha decidit crear un fons bibliogràfic de les obres de teatre de les que disposen els grups de la coordinadora. En aquests moments ja es disposa d'un fons de més de mil vuit-centes obres de teatre. Està previst que aquest fons s'adapti al propi de la Federació i que la resta de coordinadores i grups federats en puguin fer us.

També organitzem de forma conjunta les sortides a les representacions que, entre d'altres, la Federació ens proposa. Així, i en les propostes realitzades al llarg d'aquesta temporada, més de cinc-centes persones han assistit a diferents espectacles com a representants de la Coordinadora . Comença a ser també costum que els grups assisteixin a les representacions que els altres presenten.

Com a projecte més important, la coordinadora va decidir presentar L'auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol. Aquesta producció, hi varen participar persones representants de totes les poblacions integrades a la coordinadora, dirigida per un equip format també per persones de diferents grups. Aquesta producció, que es va presentar als mitjans de comunicació el dia 17 de gener, compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya així com d'altres entitats. També s'ha parlat d'aquest muntatge al programa Denominació d'Origen de Catalunya Cultura i a la majoria d'emissores locals de la comarca i, també, s'ha presentat un assaig al programa En Directe de Televisió de Catalunya.

La seva estrena va tenir lloc el 27 d'octubre del 2001 a Mataró com a capital de la nostra comarca. Tot seguit, es faran representacions a la resta de les poblacions participants en el muntatge.

Són doncs aquests els fonaments de la Coordinadora: donar a conèixer el bo i millor que tots els grups tenen. No és doncs tan sols el fet d'apropar els diferents grups repartits per tota la extensió de la comarca; és també la unió per ajudar-se i compartir tot allò que es realitza dins l'àmbit local aconseguint que formi part de la comarca i de tots els seus habitants.

Comparteix