De Caravana per Estat Propi a municipi exclòs de monarquia

(Podeu llegir el text original amb tots els enllaços a http://locals.esquerra.cat/arenysmar/article/11845/de-la-caravana-per-le...)

Diumenge 15 Esquerra va participar en la reeixida Caravana per l'Estat Propi que es va fer al Maresme. Dimecres, al Ple municipal, aconseguíem que Arenys de Mar es declarés moralment exclòs de la monarquia espanyola

Tal com havíem anunciat al darrer apunt d'aquest web, Esquerra Republicana d'Arenys de Mar va ser present a la Caravana per l'Estat Propi que es va fer diumenge passat dia 15 de punta a punta del Maresme i amb trobada final a Canet. El president de la Secció Local d'ERC i vocal del Secretariat d'Arenys de Mar per la Independència, Xavier Mir, va formar part, entre moltes altres persones, del grup d'arenyencs que a les 9 del matí van sortir del Calisay per anar cap a Tordera, punt de sortida de la capçalera nord. La caravana, tal com han explicat nombrosos mitjans, va ser un èxit de participació que va desbordar les expectatives més optimistes. La jornada reivindicativa va transcórrer amb normalitat i les dues capçaleres es van trobar, tal com estava previst, a Canet de Mar. Allà, diversos alcaldes del Maresme, entre ells el d'Arenys de Mar, van fer breus parlaments. Al llarg del matí, Xavier Mir va publicar diverses cròniques relatant l'evolució de la jornada a través de l'eina AudioBoo. En una d'aquestes cròniques va entrevistar el diputat Pere Aragonès, també present a la Caravana amb el seu vehicle al costat d'altres destacats militants d'ERC com Cristina Gómez o Andreu Francisco. Al final de l'acte, Mir va valorar la jornada davant dels micròfons de Ràdio Arenys, que en va fer aquest excel·lent reportatge en vídeo.

Ja en l'àmbit municipal, dimecres 18 va tenir lloc el primer Ple de l'any 2012. Entre els punt de l'ordre del dia hi havia una moció per declarar Arenys de Mar municipi moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola. En aquesta ocasió va ser el regidor de la CUP, David Caldeira, qui va llegir la moció presentada conjuntament amb Esquerra i amb l'adhesió d'ICV.

Sorprenentment, el regidor del Bloc Municipal (suma de Solidaritat, Reagrupament i VIA), Àlex Acero, va decidir abstenir-se argumentant que els tres partits que representa estaven en contra del punt en què s'instava l'Estat a modificar la seva constitució ja que Arenys de Mar ja es va declarar moralment exclòs de la constitució espanyola i de tot allò que se'n deriva. Segons Acero, "el poble català ha de ser respectuós amb el model de nació que altres països trien". No menys sorprenent va ser el vot contrari dels quatre socialistes argumentant que es tractava d'una "moció trampa" i que "no és l'Ajuntament qui ha de decidir això" o preguntant si ERC deia al programa electoral de les darrers municipals que faria una moció favorable a la república, com si el nom del nostre partit no fos una declaració d'intencions prou clara. Però la sorpresa definitiva la va causar l'alcalde Fors mateix, que va donar llibertat de vot al seu grup i va optar per l'abstenció. Això no hauria estat significatiu si no fos que la regidora del PP, Belén Quintero, havia excusat la seva presència al Ple per qüestions de salut. Així, el resultat de la votació va ser de 7 a favor (1 ERC, 1 CUP, 3 ICV i 2 de CiU), 7 en contra (1 PP, 4 PSC i 2 CiU) i dues abstencions (la d'Acero i la de l'alcalde Fors). Davant d'aquest resultat, el vot de qualitat hauria pogut desfer l'empat, però sembla que a l'alcalde Fors li fa el mateix pes la monarquia que la república.

Un cop més, la improvisació del govern Fors ens abocava a una situació inversemblant i poc seriosa. Per sortir d'aquest atzucac, amb estirabot de la secretària municipal inclòs, la nostra regidora Annabel Moreno va tenir la idea de retirar el tercer punt de la moció, aquell que provocava l'abstenció d'Acero. La proposta va rebre el suport de CUP i ICV i d'aquesta manera, en una segona votació, la moció, encara que fos una mica coixa, va prosperar. Podeu veure'n el fragment, de mitja hora de durada ben bé, gràcies a l'enregistrament que en va fer un cop més Ràdio Arenys.

Comparteix