El magistrat Antonio Doñate, des de fa set anys amb excedència com a jutge, per dedicar-se a l'exercici de professor de l'Escola Judicial, va començar la seva exposició lamentant el poc coneixement que els ciutadans tenen de la Justícia i el seu funcionament. I d'això en va donar la culpa a la gran resistència per part dels estaments públics, d'acostar la Justícia als ciutadans.
De l'activitat dels jutges en va destacar el fet que treballen de manera individual i que la principal justificació de la seva existència és el poder fer de contrapès a possibles abusos o corrupcions dels poders legislatiu i executiu.
Durant la seva exposició va assenyalar la necessitat d'independència i eficàcia del Poder Judicial, com a garantia de llibertat democràtica, tot i que va acceptar que es tractava de dos requeriments de difícil compliment, sobretot per la resistència dels poders legislatiu i executiu i la seva influència a l'hora de determinar els nomenaments per als diferents estaments de l'organització de la Justícia, encara que va parlar d'altres maneres més subtils de posar pals a les roda: limitar el nombre d'alumnes per curs, a l'Escola Judicial; no invertir en edificis judicials... Segons Doñate, al polític no l'interessa que la justícia funcioni perquè en moltes ocasions, la seva activitat quedaria fora de la legalitat.
Va comentar els resultats d'opinió sobre el funcionament de la Justícia, i va esmentar que dels tres milions de casos que entren en un any, només se'n poden resoldre al voltant d'un milió. Ni aquests dos milions no resolts no són motiu per augmentar el nombre de jutges en plantilla.
També va parlar de la necessitat dels jutges d'actuar amb independència interna, és a dir, deixant les seves creences i actuant d'acord amb la llei i les normes de comportament establertes. Va lliurar de culpa als jutges per moltes incomprensions dels ciutadans, justificant que en tot cas era el poder legislatiu qui havia de canviar les lleis. Tot i així va acceptar que els jutges també s'equivoquen i no sempre de manera fortuïta.
El debat posterior va ser molt interessant per les preguntes i comentaris de part dels assistents. El magistrat Doñate, en les seves respostes, va lamentar el paper de mediatització del Poder Judicial, per part del Fiscal General, el senyor Cardenal, que lluny d'actuar per interès general, ho fa en defensa dels interessos del partit en el Govern.
En un moment del debat, Doñate va recordar la importància i responsabilitat dels ciutadans a l'hora de votar els seus governants.
L'acte es va cloure poc abans de les 12 de la nit, amb un fort aplaudiment.