LA FESTA DE SANT ROC

Què és i quan s'inicià el vot de vila?

Per bé que la festa manada de precepte sembla que se celebrava ja a les darreries del segle XVI, la tradició popular enllaçà la intercessió de Sant Roc amb el final de l'epidèmia que afectà Arenys el 1607. Segons la llegenda, els arenyencs invocaren el Sant durant aquest període, i va ser precisament el dia de la seva festivitat el primer en què no es produí cap mort per la pesta. Com a mostra d'agraïment, la població va fer aquell mateix any el solemne Vot de Vila, vot que compromet els arenyencs a celebrarla diada del 16 d'agost, prova de la devoció professada vers Sant Roc.

Qui és Sant Roc?

En Roc, que amb els anys esdevingué sant, va néixer a les acabales del segle XIII (1295?) a Montpeller (Occitània). Dedicà part de la seva vida a tenir cura dels afectats per la pesta, amb uns resultats que van ser considerats miraculosos pels seus contemporanis. Arran de les epidèmies que assolaren Europa, la segona meitat del segle XVI i tot el segle XVII, s'identifica la seva figura la d'advocat contra la pesta i el seu culte s'estengué arreu del continent.

Qui són i què fan els 'macips' i les 'macipes'?

Amb el pas dels anys la festa s'enriquí amb l'aparició dels macips, les captadores i darrerament amb les 'macipes'. Tots ells, amb el vist-i-plau del Sant, entren a les cases brandant les almorratxes revestides d'alfàbrega i aspergint aigua de colonia en senyal de purificació.

Comparteix