Projecció del vídeo documental “L’últim seller”

El divendres 13 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a l’Aula Magna de l’Escola de Teixits de Punt, Plataforma per la Llengua Canet de Mar us oferirem la projecció del vídeo documental “L’últim seller” i seguidament un col·loqui amb el filòleg Andreu Bosch i Rodoreda.

El documental de 15 minuts de durada, no professional, és obra dePlataforma per la Llengua Alguer. L’Alguer es troba a la costa nord-occidental de l’Illa de Sardenya (Itàlia). Es parla un dialecte del català que s’anomena alguerès que pertany al bloc oriental com el balear, el central i el septentrional o rossellonès. La delegació territorial oficial de l’entitat a l’Alguer funciona des de la primavera del 2013, fundada per un grup de voluntaris units per l'estima del català. En realitat tot s’inicia al 2010, quan la Plataforma produeix 20.000 adhesius en alguerès.

El vídeo “L’últim seller” està dedicat a la figura de Carmelo Budruni, que és l’últim seller de l’Alguer, l’ofici de fer les selles per muntar a cavall i altres articles de pell de forma artesanal. Una professió essencial en el segle passat, quan encara s’anava i es treballava a cavall en les campanyes. Carmelo Budruni ha fet tota la seva vida aquest treball, per la tarda, quan plegava del seu altre treball, i encara continua amb quasi 90 anys. El Senyor Budruni és entrevistat per Mauro Mulas i Paolo Salis, que de manera invisible, han fet les preses. El muntatge ha anat a càrrec de Mauro Mulas.

Andreu Bosch i Rodoreda, nascut a Teià, és Doctor en Filologia Catalana i professor associat de la Universitat de Barcelona de lingüística catalana. Va ser Director de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull durant 6 anys. Ho va deixar per presentar-se a les eleccions municipals i ara torna a ser l’alcalde de Teià per ERC.

Bosch fa recerca sobre l’alguerès i és autor de diversos llibres: El lèxic alguerès de l'agricultura i la ramaderia entre els segles XVII i XVIII (2012), El català de l’Alguer (2002), Els noms de la fruita a l’Alguer (1999), Històries de l'Alguer, entre la marina i la campanya (1995). Va viure i treballar a l'Alguer entre 1993 i 1996.

Comparteix