Presentació del llibre “Ramon Llull. El viatger de la paraula” amb la filòloga mallorquina Maribel Ripoll

Activitat de l’Any literari Ramon Llull 2015-2016

Plataforma per la Llengua Canet de Mar us oferirem el divendres 17 de juny, a les 8 del vespre, a la Sala Cultural Ramon de Capmany (plaça dels Americanos, s/n) la presentació del llibre “Ramon Llull. El viatger de la paraula” amb la mallorquina Maribel Ripoll, doctora en Filologia Catalana. El llibre ha estat publicat per Illa Edicions a la col·lecció Protagonistes. Illa Edicions és una editorial nova que té per objectiu divulgar la història i la cultura de les Balears i ho vol fer d’una manera senzilla i diferent.

L’acte queda emmarcat dins dels actes de l’Any literari Ramon Llull 2015-2016, amb motiu del setè centenari de la seva mort.

Sinopsi
Tota la vida de Ramon Llull va girar al voltant de la paraula, escrita i parlada. La preocupació de Ramon va ser fer arribar el seu sistema d’argumentació, conegut com Art, a tots els públics possibles. Els infidels, musulmans i jueus, esdevenien els receptors òptims. Els reis i papes i els mateixos cristians, laics o clergues, esdevingueren receptors potencials de l’Art, per això es va adaptar a les diferents necessitats comunicatives per tal de fer efectiu el seu missatge. Aquesta necessitat va fer que s’adaptàs al públic tant lingüísticament (escrivia en català, en llatí i en àrab) com estilísticament (escrivia tractats tècnics complexos però també novel·les, proverbis, manuals catequètics, poemes). Us presentam aquesta figura essencial de la història i de la cultura, amb la biografia i amb una síntesi del pensament que es va consolidar en l’extensa producció literària.

Maribel Ripoll Perelló (Palma, 1977) és doctora en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears, Universitat en la qual ha coordinat la Càtedra Ramon Llull. És Magister de la Maioricensis Schola Lullista, membre del Patronat Ramon Llull, secretària del consell editor de la revista Studia Lulliana i de la Col·lecció Blaquerna (UB-UIB). Es va iniciar en la investigació sobre Ramon Llull l’any 1999 de la mà d’Anthony Bonner, gràcies a una beca del departament de Filologia Catalana de la UIB. L’any 2012 va llegir la tesi doctoral Edició crítica i estudi introductori del Llibre d’intenció de Ramon Llull, dirigida per Gabriel Ensenyat. Ha fet estades de recerca al Centre de Documentació Ramon Llull de Barcelona, al Raimundus-Lullus-Institut de Freiburg (Alemanya) i a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia).

http://anyllull.cat/ http://illaedicions.cat/

Comparteix