Diada de l'associacionisme i la participació

El cap de setmana 16 i 17 d’abril es celebrarà a Canet de Mar una jornada de l’associacionisme i la participació. La secció local de Plataforma per la Llengua estem treballant per portar una ludoteca infantil amb jocs i joguines en català i per realitzar un taller de Scrabble en català per a petits i grans. Aquesta serà la nostra aportació a aquesta diada hereva de la Mostra d’Entitats que durant anys va celebrar-se en el poble.

A Plataforma per la Llengua tenim clara la necessitat i el dret que té la mainada, independentment del seu origen, a divertir-se, jugar i aprendre en la llengua del país on viuen, el català. Perquè és a través del joc que els infants es relacionen i coneixen tot allò que els envolta.
Des d’un punt de vista educatiu és tan important la llengua en que es desenvolupa el joc, com els valors i coneixements que s’hi transmeten, fent que el jugar en català sigui una eina d’acollida per als nouvinguts.
Amb la ludoteca volem facilitar l’apropament de la mainada i els seus pares a les joguines que incorporen el català, ja sigui en l’embalatge, les instruccions o el propi joc. La ludoteca conté diversos jocs que inclouen el català per a que hi juguin els més petits així com tota una sèrie de jocs en exposició per tal d’ampliar la informació dels jocs que són respectuosos amb la llengua i que van adreçats a totes les edats.

A la ludoteca l’acompanya una exposició formada per quatre plafons que reivindica el dret a poder jugar en català, anomenada “En català, jugues?”, i que es podrà visitar a la biblioteca P. Gual i Pujadas del 4 al 30 d’abril.

El taller de Scrabble anirà a càrrec de membres del Club de Scrabble en Català Canet de Mar i de jugadors d’altres clubs que ens donaran suport, i anirà dirigit a petits i grans.

El joc lingüístic de l’Scrabble permet de 2 a 4 jugadors i consisteix en formar paraules en un tauler de 15x15 caselles, utilitzant les fitxes d’un saquet que s’agafen aleatòriament, encreuant-les amb les paraules existents en el tauler. Cada lletra dóna uns punts i hi ha caselles del tauler que donen premi (doble o triple de lletra, o doble o triple de paraula). Guanya el jugador que ha aconseguit sumar més punts un cop un jugador ha acabat les fitxes del seu faristol i no n’hi han més en el saquet. L’Scrabble és un joc d’estratègia, atzar i càlcul, on l’habilitat per formar paraules és molt important, i sempre buscant la màxima puntuació a cada tirada i dificultant les opcions dels contraris.

Comparteix