Joan Arenas es l' Arenyenc de l´any 2008

“Un 25% dels que venen a Càrites són ‘sense papers´”

“O les administracions es posen les piles, o haurem de tancar per falta de menjar”

Què li sembla haver estat triat Arenyenc de l'Any?
Ens fa molta il•lusió. Ho sento com un reconeixement col•lectiu a la nostra feina. Com a grup no hi havíem pensat mai. Sovint només arriben les crítiques i que hi hagi aquest reconeixement està molt bé. Donem les gràcies per haver pensat en nosaltres.

Hi ha crítiques a Càrites?
Evidentment, perquè també ens equivoquem. A vegades, la gent té la sensació que hi ha gent que abusa de nosaltres i, possiblement tenen raó. Però és molt difícil detectar si algú n'abusa. No tenim mitjans, ni podem fer de policia.

Una de les crítiques deu ser que ajudeu més als de fora que als d'aquí? Què hi ha d'això?
La gent de fora no té cap mania de venir aquí. En canvi, els del poble sí que en tenen. Per això fem horaris especials per atendre a qui ho passa malament per venir com els altres.

S'ajuda més als immigrants que als d'aquí?
Uns mesos enrera, sí. Però ara no. Tenim un col•lectiu d'immigrants sense papers que no consten i no poden tenir subvencions o ajuts oficials i aquests l'únic recurs que tenen és Càrites o altres ONG.

En tenim molts de ‘sense papers´ a Arenys?
Hi ha molts, i continua entrant gent. Sobretot joves sols, que demanen feina. Un 25% dels qui ajudem a Arenys no tenen papers. Molts estaven a la construcció i al fallar aquesta feina, han quedat penjats.

Oferiu feina també?
Sí, però trobem feina bàsicament per a dones, amb feines de casa. Per a homes, en trobem molt poca i sense papers, menys. Si les dones treballen, els homes van aguantant.

Així les dones són ara les que sustenten aquestes famílies?
Sí. Pel tipus de feina que encara es troba. També hi ha problemes amb els llatinoamericans que es van embargar molt per venir aquí i han d'enviar diners a les seves famílies i han de viure, i això els fa anar més apretats.

Els magrebins, són més reservats?
Sí, tenen un cultura més tancada i no ho expliquen tant. El 98% dels magrebins que venen a Càrites són dones.

I els homes per què no venen?
No ho sé. Suposo que perquè culturalment això ho han de fer les dones.

La gent d'Arenys que ve a Càrites, com és?
Parelles joves amb fills. Alguns que s'han quedat sense feina tots dos. També hi ha matrimonis de gent gran, o dones soles amb fills.

Com veu l'any 2009?
Els dos primers mesos ha anat a pitjor. Cada setmana tenim un promig de dues o tres altes. A més, triga a arribar el menjar.

El Banc dels Aliments de Barcelona ha quedat buit?
Sí. Ara cada setmana comprem menjar. Un promig d'uns 200 euros en el més bàsic. Ara acabem de viure del Tió i les escoles per Nadal. És la primera vegada que passa que hem de comprar aliments tant freqüentment.

Davant d'això, com està responent l'Administració pública?
Hi ha coses que no funcionen. Tenen estructures i maneres de fer diferents i més lents. Haurien d'ajudar a les entitats o fer una entitat d'ajuda.

Esteu al límit?
Sí, ho estem. O les administracions es posen les piles o potser haurem de tancar fins que tinguem aliments. Tots tenim més demanda i l'ajut cada cop és menys. Si no ens ajuda algú, no podrem servir. Però estem amb el d'abans, a tots els sense papers no els hi poden fer cap tràmit, perquè no hi consten.

Heu notat que l'ajuda de la gent ha baixat?
Sí. Per exemple, per Nadal ens ha baixat un 20%. Tenim unes sis famílies que ens porten menjar.

Quan hi ha una emergència a l'estranger, aquí muntem grans operatius d'ajut. Ara estem en una emergència local, creus que la resposta és la mateixa?
No. A més, hi ha campanyes perquè no es posi la creu de l'IRPF a l'Església catòlica. És clar, que tenim el Rouco Varela i la COPE que no ens hi ajuda gens, però la gent quan té problemes acaba venint.

La relació amb l'Església suposa un fre o un avantatge?
És un avantatge perquè quan hem estat en números vermells, l'Església ha respost.

Què necessiteu?
O bé menjar o bé diners per comprar-ne. Lloguers no podem pagar, però algun rebut d'aigua o de llum.... L'aigua abans no la tallaven, però ara sí i ens cobren, a més, la quota de tornar a connectar.

I l'Ajuntament no ho pot evitar ja que el servei és municipal?
Potser sí, però...

Comparteix