Joan Antoni Curto, arenyenc de l'any 2007

Joan Antoni Curto ha resultat ser el millor arenyenc de l'any 2007, per haver estat escollit millor tutor d'Espanya en la seva tasca de coordinador en diferents treballs de recerca de Batxillerat, que han sigut premiats en el transcurs de la seva carrera com a professor de l'Institut del Tres Turons.
Enguany els seus alumnes també han estat guardonats amb diferents treballs.
L'Associació d'Informadors d'Arenys va tornar organitzar aquest any dues jornades de votacions populars(16 i 17 de febrer) per triar l'arenyenc de l'any 2007 entre les persones que havien destacat durant l'any passat.
Enguay 561 persones es van acostar a dipositar el seu vot. S'ha de dir que aquest any ha estat molt disputat i que els set candidats proposats van obtenir forces vots

Joan Antoni Curto va néixer a Tortosa ara fa 52 anys. L´any 1984 es va instal•lar a Arenys de Mar i des del 1988 és professor a l´Institut Els Tres Turons. És doctor en Geologia i paleontòleg. Ha fer de tutor de 50 treballs d´investigació, tots ells premiats. Té dos fills, l´Arner i l´Ona.

Entrevista publicada en el darrer numero de L'AGENDA

JOAN ANTONI CURTO: “El nou barri del Bareu pot posar en risc el valor d´Arenys”

L'ha sorprés que l'hagin triat arenyenc de l'any 2007?
És clar. A més, em va sobtar ser un dels candidats. Em fa gràcia. La vida ja et dóna prou bofetades...
¿Ser el millor tutor d'Espanya és el màxim que li pot passar a un mestre?
A Espanya, sí. És un guardó que premia la qualitat de poder engrescar els alumnes per fer els treballs de recerca.
Quin és el seu secret?
No hi ha secret. Cal treballar, tenir il•lusió i creure en el què s'està fent. Aquí s'ha pogut demostrar que en l'ensenyament secundari es pot fer investigació i obtenir reconeixement. Tot això ho hem fet amb pocs mitjans i, per tant, cal posar-hi il•lusió i comunicar-la. També cal acompanyar els alumnes en els treballs. Jo els hi dic que tenen la possibilitat de fer una cosa única, fer un descobriment.
¿Alguna vegada s'ha mostrat decebut per no rebre prou suport institucional?
Sí. És molt difícil perquè vas molt contra corrent en moltes coses, fins i tot amb la família dels alumnes. També amb els mateixos companys mestres que no veuen el per què de tot aquest esforç i critiquen que es treballi només l'excel•lència. Tothom ha de tenir accés a la cultura, però jo treballo més profundament si trobo alumnes amb paciència de treballar. Quan veuen els resultats, és maravellós. Hi ha professors que això els ve a contracor. L'administració tampoc s'hi aboca. Si ho fas, bé i si no, també.
Hi hauria d'haver més atenció oficial?
Com a mínim, un seguiment. Penso que sovint ni en tenen coneixement. Aquí vàrem quedar segons del món i no va sortir enlloc. Els nanos es queden una mica sorpresos. No es creuen que puguis representar a Espanya a nivell internacional.
Hi ha enveja per part dels altres professors?
M'agradaria pensar que no. Aquí només es veuen els resultats, però al darrera hi ha molta feina. Fa molts estius, potser 20 anys, que no faig vacances seguint els treballs.
Què hi ha d´això que es diu que els joves han perdut interès?
Et trobes de tot. Però ara a les aules hi ha gent més barrejada. Hi ha alumnes desmotivats, que els hem d'ajudar, però també hi ha de molt motivats.
Què predomina més?
El desmotivat. Però això ja era així. No ha variat. Abans aquests no estudiaven i ara els hem de tenir al centre. S'ha de fer una tasca de generacions per estendre la cultura.
Arenys respecte de la resta, com està a nivell educatiu?
A nivell d'integració amb els immigrants estem molt bé. I això és gràcies al teixit social que té Arenys. Mentre això aguanti, Arenys tindrà una vàlua molt important.
Està en risc aquest valor?
Depèn del creixement urbanístic. Ara amb el Bareu vindrà molta gent. Si es redistribueix anirà bé, si venen de cop pot posar en risc el valor de poble. Ens hi juguem el futur.
Creu que el govern municipal n'és conscient?
Suposo que s'ho han mirat. Crec que és un creixement molt sobtat el que es planteja i s'haurà de veure com ho assimilarem. Pot crear una situació diferent del que tenim fins ara.
Té cua d'alumnes que vulguin fer treballs?
Aquest any ja no. Estem en un moment baix. S'ha fet poca propaganda per a estimular-los.
Com veu la imatge que té l'institut?
Segur que trobaríem coses que no ens agrada. Però jo li dono una nota molt alta. Els meus fills van ser alumnes i se n'han sortit perfectament. Hi ha molta excel•lència i no ens ho creiem. Als catalans ens falta autoestima, no ens creiem el que som.
Una de les seves obsessions és que les lloses de la Riera s'han de conservar. El govern les vol canviar, com ho veu?
Lluitaré perquè no les treguin. Arenys té uns elements que s'han de conèixer i les lloses tenen un valor històric i paleontològic.
Però la gent rellisca i cau.
Hi ha un munt de llocs on es rellisca. Estic d'acord en fer una actuació però sense treure-les es podrien polir i durarien 150 anys més. Si les treuen, Arenys perdrà un element important característic. Si les treuen, hi haurà lluita.

Comparteix