Tallaferro i Flor d'Alba a Budapest

BUDAPEST, UNA FESTA GEGANTERA

Corredisses amunt i avall de l’aeroport de Viena, a la recerca del lloc adequat on poder facturar equipatges, posava punt i final a quatre dies intensos viscuts a Budapest amb motiu del 25è Aplec Internacional de Cultura Catalana. Quatre dies –3, 4 i 5 d’agost de 2012– al llarg dels quals l’Associació de Geganters i Grallers d’Arenys de Mar, com altres grups i colles de la resta del Principat, vam poder tenir l’oportunitat de mostrar més enllà de les nostres fronteres allò que és tan nostre i que ens fa diferents de la resta com és el folklore.

Un any més, des d’Adifolk, es congregava a una capital europea, en aquest cas la d’Hongria, un bon nombre de catalans disposats a donar a conèixer la riquesa i varietat de la nostra cultura popular tradicional. Era la primera vegada que els gegants més antics d’Arenys de Mar, la bella Flor d’Alba i el robust Tallaferro, participaven en aquest esdeveniment i tots aquells que els acompanyen –geganters i músics– esperen i desitgen que no sigui la darrera.

La majoria d’actuacions van tenir lloc en una de les places més cèntriques de la ciutat, una zona verda voltada d’edificis monumentals, amb el Parlament al fons, que testimonien l’esplendor passat d’aquesta ciutat imperial. Tot i compartir l’espai amb unes grans pantalles des d’on es retransmetien els Jocs Olímpics de Londres, la disbauxa, la rauxa de la dansa dels gegants d’Arenys, al so de gralles i tabals, i sota l’amatent vigilància dels geganters –guarnits de blanc i amb faixa vermella– van atraure la mirada i l’atenció de centenars de persones, catalans, hongaresos i turistes d’arreu del món. L’estat d’aquesta zona enjardinada no era la més desitjable per als geganters encarregats de portar a sobre la vuitantena de quilos que pesa cadascun dels nostres vells gegants, però tot i així, se’n van sortir, tot deixant bocabadats tant els espectadors com els membres de la resta de colles, dels sardanistes als castellers.

La festa, però, va arribar al seu punt culminat en la cercavila celebrada el dissabte, un brillant i calorós dissabte d’agost. Com a escenari, l’incomparable centre històric de Budapest, banyat pel llegendari Danubi, i com a protagonista el millor del folklore català en totes les seves manifestacions. El mític Pont de les Cadenes, engalanat de dalt a baix amb senyeres, va ser la passarel•la per la qual van desfilar la Flor d’Alba i en Tallaferro, els millors ambaixadors de la nostra vila. Mentrestant, la cap de colla dels geganters i la regidora de cultura d’Arenys de Mar es dirigien a l’ajuntament de Budapest on, juntament amb el tinent d’alcalde de la ciutat, el president d’Adifolk i algun que altre diputat català, es celebrava el tradicional acte protocol•lari d’entrega i intercanvi de regals.

L’endemà, una altra actuació conjunta de tots els participants, liderada amb claredat per l’alegria dels nostres gegants i geganters, va posar punt i final a aquell aplec internacional, al mateix temps que des de més de vint metres d’alçada es ballava una sardana. L’any que ve, que ja està aquí mateix, ens espera Marsella. Els gegants d’Arenys no hi seran, o potser sí, en qualsevol cas, han deixat petjada!

Associació de Geganters d’Arenys de Mar
Text de Joan Miquel Llodrà (Regidor de cultura i festes)
Agost de 2012

Comparteix