VARI

DIA DE FRATERNITAT. ASSEMBLEA-RECÉS.15.03.2009
LA FRATERNITAT D´ARENYS DE MAR

A la vila d´Arenys de Mar, començà la represa de la vida caputxina el 1863 i el 1879, en els anys de la restauració existia –des de l´any 1618- un grup de tercerols a la parròquia, que fou erigida canònicament l´any 1718 durant la visita pastoral del bisbe Joan de Taverner. Quan l´any 1863 els frares caputxins, aconseguiren una Reial Ordre d´Isabel II que els facultava per a obrir un col.legi de missioners, el rector de la parròquia, Peladi Rodà, maldà per tal d´evitar que els caputxins es fessin càrrec del Terç Orde, i s´apressà a demanar, l´any 1867, al ministre provincial dels framenors observants el títol de Comissari del Terç Orde arenyenc.

Amb la represa de la vida caputxina a la població, els frares erigiren una congregació del Terç Orde al Convent i, ben aviat es procurà oferir als tercerols una bona formació espiritual i franciscana, a través de cicles de conferències i cercles d´estudi.

Hi professaren un conjunt de membres força actius en l´acció social i cultural arenyenca, el tipògraf Joan Tatjé, el dibuixant Marià Castells, el dramaturg i director escènic Carles Xena que fou ministre de la fraternitat en els anys difícils de la postguerra, el músic i compositor Xavier Maimí, Eloi Riera fundador l´any 1908 i primer director de l´Orfeó Seràfic Marià; Salvador Daniel i Joan Draper, cofundadors l´any 1906 de l´entitat Joventut Seràfica.
(El Terç Orde dels Caputxins, de fra Valentí Serra).

El 1767, any del primer centenari de la fundació de la fraternitat, foren els promotors de la “Professó de la Via Sacra”, -Viacrucis- anomenat avui “La Renglereta”, que se celebra cada Divendres Sant al matí, i que comença a la Parròquia i s´acaba al Convent.

Actualment la Fraternitat es reuneix al matí de cada tercer diumenge de mes al Convent, on s´estudia un tema a fons, amb la participació de tots els germans en diversos grups, fent seguidament una posada en comú.
Tenim la Formació Inicial pels nous candidats, i la Formació Permanent mensual.
La Pastoral de la Salut, que des de fa vint anys la Parròquia ho té encomanat a la Fraternitat, així com els “Grups de Diàleg i Pregària”, iniciats també al mateix temps, i que avui estan presents a diverses poblacions de la Comarca.
En el Full de Germanor Franciscana, recull l´agenda de les activitats i el tema mensual pre-preparat pels Grups de Diàleg i Pregària.
A l'Assemblea anual pel mes de maig, ens reunim totes les Fraternitats de Catalunya, i pel mes de juny ens trobem tots als peus de la "moreneta", amb el romiatge a Montserrat.
Altres activitats culturals, també s'organitzen algunes excursions.

=================================

GOIGS DE SANTA ELISABET D´HONGRIA
Patrona de l´Orde Franciscà Seglar

Oh Princesa franciscana
de virtut tota odorant,
de nosaltres sou germana,
no ens deixeu ni un sol instant.

Terciària primicera
preneu goig en el turment
i se us torna primavera
tota espiga sangonent.

Quan us llencen fins de casa,
pelegrina vós marxeu
a pregar sobre una rasa
on hi passa sempre Déu.

Sou la viuda, sou la mare
sou la dona principal;
sou la roca que s´acara
amb el vent i el temporal.

L´esperit que us animava
era un àngel bondadós;
Sant Francesc qui us amagava
les espines amb les flors.

=============================================

Comparteix